GOED IN JE VEL
Een goede gezondheid is meer dan afwezigheid van ziekte. Het betekent dat je in staat bent om een kwalitatief leven te leiden, te genieten en je levensdoelen kan realiseren (zoals reizen, spelen met je (klein)kinderen,…).
Gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl is dus nodig om je goed te kunnen voelen in je vel. Fysiek, mentaal & sociaal welzijn zijn hierbij de basis ingrediënten. Aandacht besteden aan deze drie aspecten (die elkaar beïnvloeden), zal resulteren in een gezondere en gelukkigere versie van jezelf. Neem het hef dus in eigen handen.
“De beste versie van jezelf, dat ben jij!”
Voldoende beweging
Bewegingsdriehoek
Voldoende beweging heeft een positieve invloed op de gezondheid. De soort beweging, de hoeveelheid en de intensiteit wordt duidelijk weergegeven aan de hand van onderstaande bewegingsdriehoek (Gezond Leven).
Doorbreek lange periodes van stilzitten
Een gezonde levensstijl gaat gepaard met een mix van zitten, staan en bewegen. Doorbreek lange periodes van stilzitten, hierbij is het aanbevolen elke 30 minuten eens recht te staan.
Doorbreek lange periodes van stilzitten
Licht intensief bewegen
Licht intensief bewegen vormt de onderste laag van de driehoek. Het is dan ook belangrijk deze vorm van beweging dagelijks te gaan toepassen, denk maar aan huishoudelijke taken, spelen met de kinderen, de trap nemen, staand bellen/werken.. Tijdens het uitvoeren van deze bewegingsvormen stijgt de hartslag. De ademhaling erkent geen stijging, je kan met gemak praten. lit.
Matig intensief bewegen
Matig intensief bewegen, deze vorm van beweging levert heel wat gezondheidsvoordelen op. Probeer deze vorm dan ook dagelijks toe te passen. In deze categorie behoren activiteiten waaronder je sneller gaat ademen en je hart iets sneller zal kloppen. Denk maar aan recreatief wandelen, zwemmen, fietsen, in de tuin werken..
Hoog intensief
Hoog intensief bewegen draagt bij tot een positieve bijdrage aan het calorieverbuik. Joggen, fietsen aan een hoger tempo, gaan sporten.. zijn bewegingsvormen die ervoor zorgen dat je hart sneller zal kloppen, je zal zweten en moeilijker kunnen praten. Hierbij is aan te raden minstens één keer per week hoog intensief te gaan bewegen.
10.000 stappen
Beweegdoelstelling
Dagelijks 10.000 stappen behalen is een eerste haalbare beweegdoelstelling om je gezondheid te bevorderen.
Is deze doelstelling te hoog gegrepen? Weet dan dat iedere stap telt!
Om je aantal stappen nauwkeurig bij te houden kan je beroep doen op een stappenteller/activity tracker. Dit toestel toont aan hoeveel je dagelijks beweegt, waardoor het je bewust maakt van het aantal stappen die je plaatst doorheen de dag. Het motiveert je en moedigt je aan actiever te zijn, wat gepaard gaat met een positief effect op de gezondheid.
Waarom meer bewegen?
Fysieke gezondheidsvoordelen
Eerst en vooral levert het tal van fysieke gezondheidsvoordelen op. Het heeft een positieve invloed op je gewicht, cholesterol, bloeddruk, spieren en botten en bloedsuikerspiegel. Daarnaast verkleint het de kans op rugpijn, gewrichtsklachten, osteoporose, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en vermoeidheid. De stijging in het energielevel en het verminderen van bepaalde klachten gaat vaak gepaard met een positief effect op het mentaal welzijn, je voelt jezelf beter in je vel.
Als eerst voel je jezelf fitter, positiever en stressbestendiger. Wanneer de stress vermindert heeft dit een positieve invloed op de nachtrust, de prestatie op het werk, ervaar je meer zelfvertrouwen, een positieve kijk en neem je meer tijd voor jezelf.
Het boost daarnaast ook het sociale welzijn. Dit door met anderen te connecteren en in verbinding te gaan, verbeteren we ons psychisch, sociaal & emotioneel welzijn. Het behoren tot een community en het ervaren van vriendschap stelt ons in staat volledig open te bloeien.
het tot rust komen
stress
Zowel op fysiek als mentaal vlak is ‘het tot rust komen’ een belangrijk begrip binnen de algemene gezondheid.
Vaak stellen we onszelf onrealistische doelstellingen op, we ervaren stress. Deze reactie gaat vaak gepaard met een versnelde ademhaling, hogere hartslag en verkramping van de spieren. Voldoende ontspanning is essentieel, het lichaam moet tot rust komen.
De manier hoe men ademhaalt vertelt veel over de mate van de spanning die men ervaart.
Als je onder spanning staat ga je ademen vanuit de borst. Duizeligheid, een beklemmend gevoel, hartkloppingenen een pijnlijke nek kunnen hiervan het gevolg zijn. Om dit probleem tegen te gaan is het belangrijk buikademhaling toe te passen waarbij je volledig tot rust komt en de spanning los kan laten.
De buikademhaling of middenrifademhaling is een natuurlijke vorm van ademen. Je middenrifspier (spier die de scheiding vormt tussen longen en buikgebied) zorgt ervoor dat tijdens de ademhaling je longen zich meer kunnen vullen met zuurstof. Het zorgt ervoor dat je jezelf vitaler en energieker voelt.
Tip voor het trainen van de buikademhaling: Ga voor het slapengaan op je buik liggen met je handen onder het voorhoofd. Adem in en duw uw buik in de matras en adem vervolgens rustig terug uit. Herhaal dit gedurende 5min. Je lichaam zal sneller recupereren en rust ervaren voor het slapengaan.
.