HOE KAN JE RUGPIJN VERMIJDEN?
Om rugpijn te begrijpen, moeten we eerst weten waaruit de rug bestaat en hoe deze is opgebouwd. Als we spreken van rugpijn, dan wordt er meestal pijn aan de lage rug bedoeld. De lage is gevoeliger om overbelast te raken, voornamelijk door de fysiologische kromming van onze rug. Onze ruggengraat maakt een S-vorm en is een aaneenschakeling van verschillende schakels (= wervels).
De verschillende wervels hebben een naam gekregen. Deze naam bestaat uit een letter, gevolgd door een cijfer. De letter verwijst naar de plaats van de wervel:
Cervikaal
Thoracaal
Lumbaal
Het bovenste deel bestaat uit 7 wervels, het middelste deel betstaat uit 12 wervels en het onderste deel bestaat uit 5 wervels. Onder de wervels van de lage rug zich nog enkele werveltjes, dit zijn de sacrale wervels en krijgen de letter S. Deze zijn beter gekend als het staartbeen en heiligbeen. Dit zorgt er dus voor dat we de volgende reeks benaming krijgen.
Het ontstaan van (lage) rugpijn
Lumbago
Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms komt rugpijn door een probleem bij de gewrichten (wervels en tussenwervelschijven). In dit geval spreken we van een medisch probleem. Rugpijn kan echter ook ontstaan door een probleem met de rugspieren (vb. overbelasting). Dan spreken we van een spierprobleem. Bij aanhoudende spierpijn of stramheid spreken we van een lumbago.
Een medisch probleem ontstaat wanneer het gewricht, de wervels en/of de tussenwervelschijven, beschadigd zijn. De verschillende medische problemen kunnen opgedeeld worden op basis van de ernst van de beschadiging. De tussenwervelschijven kunnen verslijten, hierbij ontstaan kleine scheurtjes op oneffenheden. Op dit moment spreken we van discusdegeneratie. Door de slijtage kan pijn ontstaan.
Bulging
We spreken van een bulging als de tussenwervelschijf gaat uitpuilen naar een bepaalde zijde. Met andere woorden de tussenwervelschijf blijft niet meer op zijn plaats. Door de uitpuiling ontstaat er een onevenwicht. Dit kan op zijn beurt zorgen voor pijn of irritatie.
hernia
We spreken van een hernia als het omhulsel van de tussenwervelschijf gescheurd is. Door de scheur kan het inwendig vocht vanuit de zachte kern ontsnappen. Hierdoor verliest de tussenwervelschijf zijn steunfunctie en ontstaat er pijn. Als het vocht die ontsnapt tegen een zenuw gaat duwen, dan kan er ook uitstralingspijn ontstaan. Hierbij ervaart men pijn op een andere plaats in het lichaam.